Visual Identity Design: Ταξιδεύοντας παρέα με μια ιδέα από την φαντασία προς το portfolio
Introduction
Η δημιουργία ενός brand είναι ένα κάπως ιδιαίτερο ταξίδι θα έλεγε κανείς, γεμάτο απορίες, ανατροπές, απρόσμενες απαντήσεις, εκπλήξεις για όποιον το τολμήσει. Ξεκινάει όταν μια ιδέα σε αρπάζει από το χέρι και σε προκαλεί να την ακολουθήσεις, να περιπλανηθείτε παρέα στα πιο περίεργα δημιουργικά μονοπάτια, να χαθείτε, να βρεθείτε και στο τέλος να σου αποκαλύψει πού θέλει να πάει. Το σημείο που θα φτάσεις σπάνια είναι κάτι που προγραμμάτισες ή προέβλεψες. Συνήθως δείχνει άγνωστο, κι όμως το αισθάνεσαι περίεργα οικείο και “σωστό”.
Σε ένα ιδιωτικό ταξίδι με διάρκεια λίγο παραπάνω από έναν μήνα προς τη δημιουργία ενός brand με όνομα Military Pointe από ανάγκη διηγήθηκα την εμπειρία μου σε ένα χαρτί και έπειτα σε αυτήν τη μικρή “γωνιά” της σελίδας μου. Έτσι… για να αφήσω κάπου κάτι από την αίσθηση του πως μοιάζει η διαδικασία μέσα από τα μάτια του δημιουργού.
Όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα, ένα προσωπικό ταξίδι δεν μπορεί να συγκριθεί και να προσομοιάσει εκείνο που μοιραζόμαστε. Και στα δύο όμως υπάρχει μια μετάβαση, μια εμπειρία, πολλά συναισθήματα, ίσως μια αλλαγή, και μια δημιουργία. Λοιπόν τι λέτε; Φύγαμε;
Inspiration
Η έμπνευση για τη δημιουργία του Military Pointe προέκυψε από προσωπική μου περιέργεια να δοκιμάσω τα όριά μου στον σύγχρονο χορό σε μια σχολή κλασικού μπαλέτου. Πριν γνωρίσω τη δασκάλα μου, πρώην επαγγελματίας μπαλαρίνα, πίστευα για τους χορευτές αυτό που ίσως πολλοί θα πίστευαν: η “δουλειά” μιας μπαλαρίνας είναι να δείχνει αψεγάδιαστη και να χορεύει. Δεν χρειάστηκα παραπάνω από μια μέρα για να ανακαλύψω (όχι με τον εύκολο τρόπο) τι κρύβεται πραγματικά πίσω από την λάμψη και το χαμόγελό τους. Ατελείωτες ώρες εξάσκησης χωρίς αναβολή και δικαιολογίες, αυτοπειθαρχία, υπακοή, πόνος και πάρα πολλές… κάμψεις.
Λίγους μήνες αργότερα και έχοντας ήδη αρκετή τριβή με το αντικείμενο αναπόφευκτα στο μυαλό μου κόλλησε η λέξη “στρατός” και πλέον στα μάτια μου το μόνο που διέφερε μεταξύ χορεύτριας και στρατιώτη ήταν μόνο η επιφάνεια, το “φαίνεσθαι”.
The Gap
Καμία προπόνηση και “κανόνας” δεν με δυσκόλεψε περισσότερο από το γεγονός ότι τα μάτια μου είχαν να αντικρίσουν τόσο συχνά και με τόση αφθονία ροζ παστέλ και script γραμματοσειρές. “Γιατί “πρέπει” να δείχνει έτσι;” σκέφτηκα και τότε ήταν που μια ιδέα άρχισε να με “ενοχλεί”. Από περιέργεια μελέτησα τις πιο γνωστές σχολές και ακαδημίες κλασσικών χορών στην Ελλάδα. Παντού ροζ, λιλά, φωτογραφίες από υπέρλαμπρες μπαλαρίνες, φώτα, παραστάσεις, βραβεία, επιτυχία, επιφάνεια… Κανένα brand δεν αποτυπώνει τη δυναμική μιας χορεύτριας, τον κόπο, την πειθαρχία, τις θυσίες, τη δουλειά πριν την παράσταση. “Ίσως δεν πουλάει...” σκέφτηκα, όμως ταυτόχρονα άλλο ένα αντιδραστικό ερώτημα ενοχλούσε το μυαλό μου. “Αφού υπάρχει κι άλλη πλευρά, πιο βαθιά, πιο πλούσια, γιατί κανείς δεν τη δείχνει;”.
The Idea
Η ανάγκη αυτής της “άλλης πλευράς” να εκφραστεί με έβγαλε από το γιατί μου και με πήγε στο πώς. “Πώς οι αξίες και οι αρχές του μπαλέτου ως άθλημα και όχι ως τέχνη και θεατρικός χορός θα φανούν και θα επικοινωνηθούν;”. Έτσι ήρθε στην επιφάνεια η ιδέα για το Military Pointe, ένα brand με ακριβώς αυτή την αποστολή. Συνδυάζοντας τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία του μπαλέτου με το fitness, το Military Pointe στοχεύει να μεταδώσει τη δύναμη–σωματική και νοητική–και το ήθος των επαγγελματιών χορευτών μέσα από άρτια δομημένα, δημιουργικά αλλά απαιτητικά προγράμματα εκγύμνασης. Είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας που δεν θα προπονείται για την παράσταση αλλά για τη δύναμη και το “χτίσιμο” του χαρακτήρα.
Brand Name
“Προς το μπαλέτο ή τον στρατό;”
Παίρνοντας σιγά σιγά τον δρόμο της υλοποίησης, κάνοντας τα πρώτα βήματα για να βρω το κατάλληλο όνομα, συνάντησα αυτό το ερώτημα που με ακολούθησε μέχρι το τέλος του ταξιδιού.
Είναι κάπως απαιτητικό θα έλεγε κανείς να χωρέσεις την πειθαρχία με έναν αγαπημένο θεατρικό χορό σε ένα όνομα χωρίς να γίνεις άδικος είτε προς τη μία είτε προς την άλλη έννοια. Από αυτό το δίλημμα ήρθαν να με βγάλουν άλλα δύο ερωτήματα. “Τι φανερώνει την πειθαρχία μιας μπαλαρίνας;” και “σε ποιόν χώρο αναζητά συνήθως το μυαλό μας όταν ψάχνει να βρει την πειθαρχία;”. Απάντηση…
Concept Exploration & Final Concept
Στην προσπάθεια του λεκτικού να γίνει οπτικό, το ίδιο ερώτημα βρέθηκε ξανά μπροστά μου. Σε αυτή τη φάση όμως, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να βγεις από το δίλημμα–ο πειραματισμός. Περπατάς και τους δύο δρόμους. Όχι μέχρι το τέλος. Μόνο λίγα βήματα όσα βήματα χρειάζονται για να δεις και να υπολογίσεις ποιος φαίνεται πιο μακρινός και ενδιαφέρων. Κράτησα όσα είδα και στις δύο σχεδιαστικές κατευθύνσεις μόνο σαν αναμνηστικά. Όμως ο ρομαντισμός και η προοπτική της πρώτης με κέρδισε και αποφάσισα να την ακολουθήσω.
Ένα προηγούμενο μέρος του ταξιδιού, αυτό που ονομάζεται “έρευνα και συλλογή πληροφοριών”, με έφερε μπροστά στη φωτογραφία ενός ζευγαριού παλιών, φθαρμένων και φανερά καλοδουλεμένων πουέντ. Στα ξέφτια και στα έντονα κοψίματα στις μύτες των παπουτσιών μπορούσε να δει κανείς αυτά ακριβώς που κρύβουν οι μπαλαρίνες με το χαμόγελο και την περήφανη κορμοστασιά τους: τη σκληρή προετοιμασία, την επιμονή, την υπομονή, την πειθαρχία… και εδώ σταμάτησα.
Visual Identity Elements
Logo Design & Pattern
Έχοντας δημιουργήσει μια συλλογή από φωτογραφίες παλιών παπουτσιών μπαλέτου άρχισα να περιγράφω και να περικλείω μέσα σε αυστηρές γωνίες την “φθορά” τους. Αποτέλεσμα αυτού του πειραματισμού ήταν μια άλλη συλλογή από αφηρημένα πολύγωνα που κανένα δεν ήταν όμοιο με το άλλο. Το καθένα από μόνο του, δεν είχε τίποτα να μου πει, όμως αυτό που ήρθε στο μυαλό μου όταν τα είδα όλα μαζί ήταν τα ακανόνιστα σχήματα μιας στρατιωτικής στολής (το λεγόμενο military camouflage pattern) και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Με έπεισαν να τους δώσω σημασία και να τα αφήσω να κυριαρχήσουν στην ταυτότητα. Μόνο ένα κράτησα στην άκρη: αυτό που “βγήκε” από την πρώτη πρώτη φωτογραφία που είχα βρει μπροστά μου κάποια βήματα πριν. “Αυτό είναι για έναν μεγαλύτερο ρόλο.” είπα.
Το Military Pointe γράφτηκε σε bold DIN 2014, μια γραμματοσειρά που με τράβηξε με τις καθαρές, ισορροπημένες φόρμες της και τον εκλεπτισμένα δυναμικό χαρακτήρα της. Τότε, εκείνο το πρώτο πολύγωνο ήρθε για να το “συμπεριλάβει”, και μαζί δημιούργησαν το βασικό λογότυπο.
Color Palette
Η πρόθεση πίσω από την επιλογή της μαυρόασπρης παλέτας ήταν η επικοινωνία των έντονων αντιθέσεων και της αυστηρότητας του μπαλέτου. Μόνο που στην περίπτωση του Military Pointe, η μάχη μεταξύ των δύο χρωμάτων έχει νικητή πάντα το δυναμικό μαύρο. Μια άλλη ιδέα τότε ήρθε να ανατρέψει την αρχική μου απόφαση. Αυτή της δικής μου δασκάλας μπαλέτου, της πάντοτε φιλικής, ενθαρρυντικής, και παρακινητικής διάθεσης που διακρίνει κάθε άνθρωπο που προσπαθεί να μεταφέρει τις γνώσεις, την εμπειρία και τον ενθουσιασμό του για το αντικείμενο που αγαπάει περισσότερο. Μόνο για να σε δει να προοδεύεις και να ξεπερνάς τα όριά σου. Κάπως έτσι κατάφερε να διαρρεύσει λίγο χρώμα στο ασπρόμαυρο, με μια δευτερεύουσα παλέτα, της οποίας τα χρώματα θα αποκαλύπτονται μέσα από φωτογραφίες, αντικείμενα και διακόσμηση.
Imagery
Την κατεύθυνση της έντονης αντίθεσης και των καθαρών γραμμών ακολούθησε και η επικοινωνία μέσα από εικόνες. Χορεύτριες που άλλοτε επιδεικνύουν τη δύναμη και την ισορροπία τους και άλλοτε την “ανάλαφρη” καλλιτεχνική πλευρά τους στοχεύουν να προσκαλέσουν το “κοινό” τους να απαιτήσει από το Military Pointe την υψηλή ποιότητα και αισθητική, την αυστηρότητα και τη δέσμευση να δυναμώσει, να χτίσει και να αποκαλύψει.
Presentation
Μια οπτική ταυτότητα υπάρχει για τον κόσμο μας μόνο όταν εφαρμοστεί σε πραγματικό υλικό, και ένα brand υπάρχει μόνο όταν αρχίσει να μιλάει και να συμπεριφέρεται. Τότε ακριβώς είναι που η δουλειά του δημιουργού σταματάει και τον πρώτο λόγο έχει ο θεατής, ο αποδέκτης. Αυτός θα πει και θα δείξει, μέσα από τις δράσεις και τις αντιδράσεις του, τι είναι τελικά το brand και αν είναι αυτό που θέλει να λέει ότι είναι.
Αυτό, για να πω ότι κάπου εδώ το ταξίδι μου έφτασε αναγκαστικά και κάπως απότομα στο τέλος του, μιας που αυτή είναι η φύση των self-initiated projects–θα σταματήσουν στην εικόνα και δεν θα ζήσουν. Σε μια άλλη γωνιά της σελίδας μου, λοιπόν, και σε έναν φάκελο του υπολογιστή μου, κράτησα μόνο κάποιες τελευταίες ιδέες σε εικόνες που δείχνουν πώς θα φαινόταν το Military Pointe αν υπήρχε στην πραγματικότητά μας. Έτσι… σαν αναμνηστικό αυτού του ταξιδιού και σαν κίνητρο να προχωρήσω σε ένα επόμενο ταξίδι.
Credits
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φωτογράφο ο οποίος πολύ πριν από εμένα οραματίστηκε να φωτογραφίσει μια δυνατή μπαλαρίνα. Χωρίς το υλικό του αυτό το project δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί.
Photographer: Jacob Lund, https://jacoblund.com/
Interesting Links
The Extreme Workout Regimen Of A Professional Ballerina, Insider
The Pain and Euphoria of Ballet, NOWNESS
En Pointe!, The Australian Ballet